3 viral προφίλ γεύσης για τον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής και της σοκολατοποιίας

12 Αυγ 2024

Retail
Cross-category
Patisserie
Hospitality
Trend Updates
Η ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ
Artisans
Hype & Trend Signal
Chocolate
Foodservice
Industry
Bakery
Trend
Chocolatiers

Στον γρήγορα εξελισσόμενο κόσμο των τροφίμων, τόσο οι βιομηχανίες όσο και οι βιοτεχνίες αντιμετωπίζουν τη συνεχή πρόκληση να συμβαδίζουν με τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στο Taste Tomorrow, κάνουμε διεξοδικές & διαρκείς αναλύσεις για να παρέχουμε συνεχή υποστήριξη και έμπνευση στη βιομηχανία τροφίμων μέσω ανεκτίμητων πληροφοριών για τους καταναλωτές.

Σε αυτό το άρθρο, παρουσιάζουμε με μεγάλο ενθουσιασμό τρία προφίλ γεύσης που αποτελούν την επιτομή των σύγχρονων τάσεων και της καινοτομίας.

1. Premium προϊόντα με ιδιαίτερες γεύσεις

Οι κλασικές γεύσεις επαναπροσδιορίζονται με προηγμένες εναλλακτικές  

Οι καταναλωτές αναζητούν συνεχώς εξαιρετικές γευστικές εμπειρίες, επομένως εντοπίζουμε μια στροφή όπου γνωστές γεύσεις όπως ο κλασικός «καφές» και το ταπεινό «πορτοκάλι» δίνουν τη θέση τους σε πιο ξεχωριστές επιλογές όπως το «Espresso Arabica» ή το «calamansi», ένα εσπεριδοειδές από τις Φιλιππίνες. Αυτές οι εκλεπτυσμένες επιλογές γεύσεων ενώνουν την αντιφατική επιθυμία τόσο για μοναδικές γεύσεις όσο και για δοκιμασμένες επιλογές που γνωρίζουν και αγαπούν οι άνθρωποι.

Η στροφή από τα παραδοσιακά προφίλ γεύσης προς τις γκουρμέ επιλογές μπορεί να προέρχεται από την επιθυμία να δείξετε ότι είστε καλοφαγάς με πολύ εκλεπτυσμένο ουρανίσκο. Είναι πιο συναρπαστικό και κουλ να τσιμπολογάτε ένα μπισκότο yuzu από ένα παραδοσιακό μπισκότο λεμονιού, εξ ου και η εκλέπτυνση των γεύσεων που βλέπουμε να συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Οι κλασικές επιλογές αντικαθίστανται από παρόμοιες, αλλά πιο προηγμένες εναλλακτικές. Για παράδειγμα:

  • Φιστίκι - Φιστίκια Σικελίας
  • Βανίλια - Βανίλια Μαδαγασκάρης
  • Ζαμπόν και τυρί - ζαμπόν με μέλι βελανιδιάς & έμενταλ
  • Αμύγδαλο - Αμαρέτο
  • Μέντα - Μαροκινή μέντα
  • Ντομάτα - Ψητά ντοματίνια με μπαλσάμικο
  • Λεμόνι - Λεμόνια από την Ακτή Αμάλφι

 

Ο παραγωγός της σοκολάτας Dandelion Chocolate που κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό τις πλάκες σοκολάτας τους δίνει έναν αέρα πολυτέλειας, αποκλειστικότητας και μυστηρίου προωθώντας αυτό το προϊόν μοναδικής προέλευσης όπως τα κρασιά. Σε μια παρτίδα από σοκολάτες περιορισμένης έκδοσης, η ζύμωση των κόκκων κακάο έχει γίνει με ένα χαρακτηριστικό μπαχαρικό. Οι κόκκοι «Kokoa Kamili, Tanzania, 2023 Harvest, Batch 1» ζυμώθηκαν με κανέλα, η οποία ενισχύεται με γευστικές νότες όπως κρέμα Devonshire, αχλάδι και βανίλια ανάλογα με την ονομασία της σοκολάτας. Δεν ακούγεται εντελώς διαφορετικά από μια «απλή» σοκολάτα κανέλας; 

2. Γλυκές & πικάντικες γεύσεις

Μια φλογερή συγχώνευση οικειότητας και ενθουσιασμού

Σήμερα, το 65% των καταναλωτών παγκοσμίως θέλει να δοκιμάσει συνδυασμούς γεύσεων που στην αρχή είναι ασυνήθιστοι. Το Swicy - ο συνδυασμός γλυκού και πικάντικου - είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η χρήση πικάντικων ή πιπεράτων συστατικών σε παραδοσιακά γλυκές δημιουργίες, όπως κέικ, σάλτσες, ποτά, γλυκά και σοκολάτα, είναι σίγουρα κάτι έξω από τα συνηθισμένα. Ή τουλάχιστον ήταν παλιά. 

Ιδιαίτερα στον Καναδά, την Ινδία, την Ινδονησία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι καταναλωτές λατρεύουν να χρησιμοποιούν καυτερά μπαχαρικά και καρυκεύματα σε γλυκές δημιουργίες, σύμφωνα με τα δεδομένα του Taste Tomorrow. Το πικάντικο στοιχείο προσφέρει μια αίσθηση ενθουσιασμού και καινοτομίας στις παραδοσιακές οικείες γεύσεις, όπως σοκολάτα, φράουλα ή βανίλια. Και επειδή το πικάντικο δεν είναι τεχνικά μια γεύση, αλλά μια αισθητηριακή εμπειρία, προκαλεί επίσης ένα ελαφρύ κάψιμο ή μυρμήγκιασμα στον ουρανίσκο.

Οι νέες γλυκιές και πικάντικες προτάσεις εμπνέονται συχνά από πιπεριές ή μείγματα καυτερών μπαχαρικών από τις παγκόσμιες κουζίνες. Σκεφτείτε την κορεατική πάστα gochugaru, το μεξικάνικο καρύκευμα Tajin, το ινδονησιακό sambal oelek ή το κινέζικο τραγανό λάδι τσίλι. Εκτός από τα μπαχαρικά, αυτά τα αρώματα προσδίδουν ένα στοιχείο μοναδικότητας και περιπέτειας στα αρτοσκευάσματα, τα γλυκίσματα και τα προϊόντα σοκολάτας.

Το σοκολατένιο mochi habanero της Mochidoki είναι ένα τέλειο παράδειγμα του πώς ο απίθανος συνδυασμός γλυκών και πικάντικων γεύσεων από όλο τον κόσμο μπορεί να δημιουργήσει ενθουσιασμό, καινοτομία και συγκινήσεις. Το μαστιχωτό, γεμιστό ιαπωνικό σνακ ρυζιού mochi αποκτά μια εντελώς αναπάντεχη γεύση με το μεξικάνικο habanero, μία από τις πιο καυτερές πιπεριές του κόσμου. Η πλούσια και πολύπλοκη γεύση του κακάο εναρμονίζεται εξαιρετικά με την πικάντικη πιπεριά και η καυτερή γεύση έρχεται σε ωραία αντίθεση με την απαλή υφή mochi, για όσους τολμούν να δοκιμάσουν…

3. Δημιουργίες εμπνευσμένες από αλκοολούχα ποτά

Μια πρόποση για τις πρωτοποριακές γευστικές καινοτομίες

Θέλετε τα προϊόντα σας να ξεχωρίσουν σε μια άκρως ανταγωνιστική αγορά; Επιλέξτε συναρπαστικές δημιουργίες εμπνευσμένες από ποτά. Από cannoli με sambuca και espresso μέχρι πλάκες σοκολάτας με σαμπάνια και κέικ με Guinness, η χρήση αλκοολούχων ποτών προσδίδει πολυπλοκότητα και χλιδή στις δημιουργίες σας

Συγκεκριμένα αλκοολούχα ποτά που προτιμώνται αυτή τη στιγμή είναι το bourbon, το mezcal, η sambuca, το σέρι, η σαμπάνια και κοκτέιλ όπως το εσπρέσο μαρτίνι, το moscow mule και το mojito. Τα ποτά προσδίδουν στα γλυκά έναν λίγο πιο ακραίο χαρακτήρα. Όχι μόνο επειδή ένα κέικ σοκολάτας με ουίσκι απλά δεν είναι κατάλληλο για παιδιά, αλλά και λόγω της έντασης της γεύσης τους. Το Mezcal - ο πιο τολμηρός αδελφός της τεκίλα - προσδίδει καπνιστές νότες σε μια πλάκα σοκολάτας και η sambuca συνδυάζει την έντονη γεύση του αλκοόλ με μια εκπληκτική γεύση γλυκάνισου που θυμίζει γλυκόριζα.

Τολμήστε λοιπόν να εμποτίζετε τις δημιουργίες σας με αλκοόλ! Απλά να θυμάστε, στην απόλαυση, το κλειδί είναι το μέτρο. Θέλουμε οι καταναλωτές να τρώνε υπεύθυνα και να απολαύσουν τις προτάσεις σας, όχι να μεθύσουν.

Το Bang Bang Bakehouse ειδικεύεται στα κέικ με ρούμι, τα οποία έχουν δημιουργήσει σε μια σύγχρονη παραλλαγή όπως, για παράδειγμα, με γεύση κοκτέιλ. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, το κέικ με ρούμι coquito, το οποίο έχει γεύση σαν το κοκτέιλ με ρούμι καρύδας της Νότιας Αμερικής, με καβουρδισμένα και θρυμματισμένα πεκάν. Οι δημιουργοί των κέικ με ρούμι υποστηρίζουν ότι πρέπει να απολαμβάνουμε τη ζωή πιο συχνά και ένας καλός τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι τρώγοντας μια λιχουδιά με γεύση κοκτέιλ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πωλούν τις λιχουδιές σε μεμονωμένα βάζα: έτσι οι καταναλωτές δεν χρειάζεται να περιμένουν μια ειδική περίσταση για να απολαύσουν ένα rumfetti ή κέικ με ρούμι και εσπρέσο μαρτίνι.

Σχετικά με το Taste Tomorrow

Το Taste Tomorrow είναι το μεγαλύτερο παγκόσμιο οικοσύστημα για την κατανόηση των καταναλωτών όσον αφορά προϊόντα αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής ζαχαροπλαστικής και σοκολατοποιίας. Η συνεχής παρακολούθηση των τοπικών και παγκόσμιων συμπεριφορών, στάσεων και επιλογών των καταναλωτών παρέχει πολύτιμες και εμπεριστατωμένες πληροφορίες για αρτοποιούς, ζαχαροπλάστες, σοκολατοποιούς, καταστήματα λιανικής και παρασκευαστές τροφίμων. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες για να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη των τάσεων και να αποκαλύψουμε νέες. Ανακαλύψτε περισσότερα για τη μεθοδολογία μας..

Μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες τάσεις του κλάδου και τις απόψεις των καταναλωτών

Γίνετε κι εσείς ένας από τους χιλιάδες επαγγελματίες αρτοποιούς, ζαχαροπλάστες και σοκολατοποιούς που βασίζονται στο Taste Tomorrow για να αντλήσουν έμπνευση. Ζητήστε περισσότερες πληροφορίες από τον πωλητή που σας εξυπηρετεί!

Related Articles