9 Ιουλ 2020
Το ψωμί σίκαλης κατέχει μοναδική θέση σε όλο τον κόσμο. Ενώ σε ορισμένες περιοχές, όπως οι σκανδιναβικές χώρες, παραμένει ένα αγαπημένο βασικό τρόφιμο, σε άλλες είναι σχετικά άγνωστο. Το ψωμί σίκαλης, το οποίο εκτιμάται για τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του, την υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, και πολλά άλλα, προσφέρει νέες ευκαιρίες στους αρτοποιούς. Μάθετε για τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει στην υγεία και τον τρόπο ζωής των πελατών σας –καθώς η ζήτηση για αρτοσκευάσματα που συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου αυξάνεται.
Το ψωμί σίκαλης έχει βαθιές ρίζες στη Βόρεια Ευρώπη, όπου, αιώνες πριν, οι Βίκινγκς εξερευνητές βασίζονταν στη μεγάλη διάρκεια ζωής του για να τρέφονται κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους. Αυτή η μακρά παράδοση αντικατοπτρίζεται σήμερα στην προτίμηση χωρών όπως η Δανία για στιβαρά, χορταστικά ψωμιά σίκαλης, που προσφέρουν τόσο γεύση όσο και διάρκεια ζωής μηνών αντί για ημερών.
Η αντοχή της σίκαλης στα ψυχρά κλίματα την έχει καταστήσει επί μακρόν βασικό σιτηρό στη Βόρεια Ευρώπη, όπου συχνά καλλιεργείται πιο αξιόπιστα από το σιτάρι. Πριν από τις σύγχρονες αλυσίδες εφοδιασμού, αυτό ήταν ζωτικής σημασίας, ωθώντας τους αρτοποιούς να καινοτομούν με τεχνικές που αναδείκνυαν τις πυκνές, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά ιδιότητες της σίκαλης, όπως η ισλανδική παράδοση της παρασκευής ψωμιού με γεωθερμικό ατμό ή η ζύμωση με προζύμι για γεύση και δομή.
Το ψωμί σίκαλης προσφέρει μια πυκνή, γήινη γεύση με νότες φυσικής γλυκύτητας. Η μοναδική του γεύση κυμαίνεται από τη γεύση της βύνης έως μια ήπια ξινή γεύση, ανάλογα με τη συνταγή και τη διαδικασία ζύμωσης, γεγονός που το διαφοροποιεί από τις πιο ήπιες ποικιλίες σιταριού.
Η όξινη φύση του προζυμιού περιορίζει τη διάσπαση του αμύλου, προσθέτοντας ευελιξία στη ζύμη. Αυτό επιτρέπει στο ψωμί σίκαλης να συγκρατεί καλύτερα το διοξείδιο του άνθρακα και να κόβεται πιο εύκολα σε φέτες. Ως εκ τούτου, πωλείται συχνά κομμένο σε φέτες για μεγαλύτερη ευκολία.
Η ευελιξία της σίκαλης προσφέρει πολλές νέες δυνατότητες στην αρτοποιία. Ρίξτε μια ματιά στις πιο δημοφιλείς παραλλαγές ψωμιού σίκαλης.
Η σίκαλη εκτιμάται για την υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες, οι οποίες υποστηρίζουν την πέψη και βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Έχει επίσης χαμηλότερη περιεκτικότητα σε γλουτένη και είναι γεμάτη με βιταμίνες Β, παρέχοντας μεγαλύτερη θρεπτική αξία από τα συνηθισμένα λευκά ψωμιά από σιτάρι. Αλλά δεν είναι μόνο τα διατροφικά της οφέλη.
Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας σημειώνει ότι βοηθά στη διαχείριση της όρεξης και του σακχάρου στο αίμα. Από μελέτες διαπιστώθηκε ότι τα ψωμιά σίκαλης, ιδίως εκείνα με δημητριακά ολικής άλεσης και προζύμι, μειώνουν σημαντικά την πείνα και βοηθούν στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Στην πραγματικότητα, οι συμμετέχοντες αισθάνονταν περισσότερο χορτάτοι μετά την κατανάλωση ψωμιού σίκαλης από ό,τι μετά την κατανάλωση ψωμιού σίτου, πράγμα που καθιστά τη σίκαλη πιθανό σύμμαχο στη διαχείριση τόσο του βάρους όσο και του σακχάρου στο αίμα –μια αυξανόμενη ανησυχία των καταναλωτών, που μπορείτε να αντιμετωπίσετε προσφέροντας αυτήν την ποικιλία ψωμιού.
Έχοντας μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από πολλούς άλλους τύπους ψωμιού, το ψωμί σίκαλης είναι μια έξυπνη προσθήκη για τα αρτοποιεία που ενδιαφέρονται να περιορίσουν το ψωμί που πετάνε. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά προσελκύει τους σημερινούς καταναλωτές που εστιάζουν στην υγεία του εντέρου, πράγμα που το καθιστά μια ισχυρή επιλογή για τη μείωση μπαγιάτικων ψωμιών και την ταυτόχρονη ικανοποίηση της ζήτησης των πελατών.
Με παρατεταμένη διάρκεια ζωής και υψηλή διατροφική αξία, ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για πλούσιες σε φυτικές ίνες, θρεπτικές επιλογές –και συμβάλλει στους στόχους της αειφορίας. Προσφέροντας σίκαλη, παρέχετε μια υγιεινή, ξεχωριστή επιλογή που προσθέτει ποικιλία και ευθυγραμμίζεται με τις τάσεις που εστιάζουν στην υγεία.
Σκέφτεστε να προσφέρετε ψωμί σικάλεως στην επιχείρηση αρτοποιίας σας; Η Puratos μπορεί να σας υποστηρίξει σε αυτό το ταξίδι.