19 Φεβ 2025
Όταν πρόκειται για τη δημιουργία αξέχαστων εμπειριών φαγητού, η υφή είναι το μυστικό συστατικό που μετατρέπει ένα καλό επιδόρπιο σε εξαιρετικό. Μεταξύ όλων των μαγειρικών υφών, τα κέικ ξεχωρίζουν ως ο απόλυτος συνδυασμός ποικιλίας και δημιουργικότητας.
Πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με τους καταναλωτές αποκαλύπτουν ότι το 72% των ανθρώπων παγκοσμίως απολαμβάνει να δοκιμάζει τρόφιμα με διαφορετικές υφές, ενώ το 68% των millennials δηλώνει ότι η υφή επηρεάζει άμεσα τις αγοραστικές επιλογές τους. Έχοντας αυτό κατά νου, ας εξερευνήσουμε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε τις πιο εμβληματικές υφές κέικ στον κόσμο για να είστε ένα βήμα μπροστά, σύμφωνα με τις πρόσφατες καταναλωτικές τάσεις.
Πριν εμβαθύνετε στις οκτώ μοναδικές αγαπημένες υφές κέικ παγκοσμίως, είναι σημαντικό να καταλάβετε γιατί η υφή έχει τέτοια δύναμη στον κόσμο των τροφίμων. Δεν πρόκειται μόνο για τη γεύση. Η υφή μετατρέπει τα κέικ σε πολυαισθητηριακές εμπειρίες. Από την τραγανή εξωτερική κρούστα μέχρι τη μαλακή, μαστιχωτή απόλαυση μιας πυκνής ψίχας, η υφή καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι πελάτες αντιλαμβάνονται τη φρεσκάδα, την ποιότητα ή ακόμη και την αξία.
Ιδίως η φρεσκάδα αποτελεί βασική προτεραιότητα των καταναλωτών. Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι το 45% των ανθρώπων είναι πρόθυμο να καταβάλει μεγαλύτερο αντίτιμο για φρέσκα προϊόντα, και η υφή παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο να μοιάζει ένα προϊόν φρεσκοψημένο.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 63% των καταναλωτών συμφωνεί ότι τα προψημένα (π.χ. κατεψυγμένα) προϊόντα που μπορούν να ψηθούν στο σπίτι προσφέρουν ευκολία, ενώ παράλληλα ενισχύουν την αντίληψη της φρεσκάδας. Στοιχεία όπως το άρωμα (55%), ο χρόνος (49%) και η εμφάνιση (44%) συνδέονται επίσης στενά με την υφή, επηρεάζοντας τις αποφάσεις των καταναλωτών. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς η φρεσκάδα μπορεί να οριστεί διαφορετικά, από τις φρεσκοψημένες λιχουδιές μέχρι τα κατεψυγμένα προϊόντα.
Αυτή η όλο και μεγαλύτερη έμφαση στην υφή δεν είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται μεμονωμένα. Συνδέεται στενά με άλλες τάσεις που διαμορφώνουν το τοπίο στον κλάδο της αρτοποιίας. Για παράδειγμα, το κίνημα για συστατικά φυτικής προέλευσης ενισχύεται, με το 56% των καταναλωτών παγκοσμίως να αγοράζει τρόφιμα φυτικής προέλευσης και ίσο ποσοστό να εκφράζει ενδιαφέρον για vegan επιλογές γλυκών αρτοσκευασμάτων. Οι αναζητήσεις για «vegan επιδόρπιο» (541K) και «vegan αρτοποιείο» (401K) δείχνουν ότι οι καινοτομίες που αφορούν την υφή έχουν τεράστιες δυνατότητες στις δημιουργίες φυτικής προέλευσης, γεγονός που αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για την αξιοποίηση της συγκεκριμένης αγοράς.
Όπως αναφέρθηκε, οι τάσεις που βασίζονται στην ευκολία επισημαίνουν επίσης τη σημασία της υφής στα κέικ. Η αύξηση των αναζητήσεων για κατεψυγμένα κρουασάν σοκολάτας (+89%) και κατεψυγμένο σκορδόψωμο (+72%) δείχνει ότι οι καταναλωτές επιζητούν τόσο την ευκολία όσο και την απόλαυση. Το ίδιο ισχύει και για τα κατεψυγμένα κέικ. Είτε πρόκειται για ένα υγρό κέικ με στρώσεις είτε για ένα ελαφρύ chiffon, η υφή πρέπει να παραμείνει εξίσου ικανοποιητική μετά την απόψυξη ή την αναθέρμανση.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κάνει το φαγητό πιο «φωτογραφικό» από ποτέ, και η υφή είναι ένα από τα πιο σαγηνευτικά στοιχεία του. Δημοφιλείς δημιουργίες όπως τα crookies (κρουασάν με ζύμη από μπισκότο, αύξηση αναζητήσεων κατά 7.700%) και τα κρουασάν με αμύγδαλο και matcha (αύξηση 700%) δείχνουν ότι οι υφές μπορούν να αυξήσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών.
Ιδιαίτερα οι millennials και η γενιά Z ηγούνται αυτού του κινήματος. Αυτές οι γενιές κάνουν τολμηρές διατροφικές επιλογές και δίνουν αξία στις αισθητηριακές εμπειρίες, με το 64% να αναζητά τρόφιμα με διαφορετική υφή. Γι’ αυτούς, ένα κέικ δεν είναι απλά ένα επιδόρπιο. Είναι περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια εμπειρία και μια ανάμνηση.
Πράγματι, η υφή διαμορφώνει όχι μόνο τις αρχικές εντυπώσεις αλλά και αναμνήσεις που διαρκούν. Η κατανόηση και η τελειοποίηση της υφής σάς επιτρέπουν να δημιουργείτε προϊόντα που συνδέονται τόσο με τις παραδοσιακές όσο και με τις σύγχρονες προτιμήσεις των καταναλωτών. Ποιες είναι λοιπόν οι υφές κέικ που θα μπορούσατε να εξερευνήσετε;
Τα κέικ μπορούν να έχουν αμέτρητες υφές, καθεμία από τις οποίες προσφέρει ένα διαφορετικό είδος απόλαυσης. Κάποια είναι πυκνά και πλούσια, άλλα είναι ελαφριά και αφράτα. Κάθε παραλλαγή έχει τη δική της γοητεία. Παντού στον κόσμο, οι αρτοποιοί αναζητούν έμπνευση μέσα από οκτώ εμβληματικές υφές κέικ, καθεμία από τις οποίες έχει μια ξεχωριστή ιστορία και μοναδικές ιδιότητες. Ποιες είναι;
Οι υφές κέικ μπορούν να κατηγοριοποιηθούν χρησιμοποιώντας τρία βασικά χαρακτηριστικά περιγραφής
Αυτά τα κέικ εξισορροπούν την απαλότητα, την υγρασία και τη μαστιχωτή υφή για ένα ευέλικτο, απολαυστικό αποτέλεσμα. Προερχόμενα από τα κέικ πουτίγκας που ήταν δημοφιλή στα τέλη της δεκαετίας του 1980, τα κέικ με κρέμα αναπτύχθηκαν για να καλύψουν την ανάγκη για πιο σταθερή ψίχα και πιο εύκολη προετοιμασία.
Διάσημα για την πλούσια υφή τους που λιώνει στο στόμα, τα υγρά κέικ είναι εξαιρετικά δημοφιλή, ιδίως στη Βόρεια Αμερική. Σκεφτείτε τα κέικ σε μακρόστενη φόρμα, τα στρογγυλά κέικ και τα brownies.
Το pound κέικ είναι ένα κλασικό ευρωπαϊκό κέικ από τον 18ο αιώνα, το οποίο παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας ένα κιλό από καθένα από τα συστατικά του (αλεύρι, βούτυρο, αυγά και ζάχαρη) με αποτέλεσμα μια πυκνή, βουτυρένια υφή.
Αυτό το αγαπημένο λατινοαμερικάνικο κέικ είναι εμποτισμένο με τρία είδη γάλακτος, δημιουργώντας μια υγρή, ανθεκτική υφή που είναι ιδανική για γιορτές.
Το παντεσπάνι, το οποίο παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στη Γένοβα τον 18ο αιώνα, είναι γνωστό για την ελαφριά, αφράτη δομή του και για την ιδιότητά του να απορροφά τα σιρόπια.
Συνδυάζοντας την ελαφρότητα που χαρακτηρίζει το παντεσπάνι με την υγρασία των κέικ με κρέμα, τα κέικ chiffon είναι μαλακά, λιώνουν στο στόμα και είναι ιδανικά για στρογγυλά κέικ ή επιδόρπια με στρώσεις.
Γνωστό ως «το φαγητό των αγγέλων», αυτό το κέικ είναι διάσημο για την ελαφριά, αφράτη υφή του που επιτυγχάνεται χτυπώντας τα ασπράδια των αυγών.
Το castella είναι ένα αγαπημένο ιαπωνικό γλυκό πορτογαλικής προέλευσης με εκλεπτυσμένη, υγρή υφή και διακριτική γλυκύτητα, χαρακτηριστικά που το καθιστούν ένα ιδανικό σνακ σε μορφή κέικ.
Η τελειοποίηση των υφών κέικ δεν αφορά μόνο την τεχνική, αλλά και την επιλογή των σωστών εργαλείων και συστατικών. Συνεργαζόμαστε με αρτοποιούς για περισσότερο από έναν αιώνα, προσφέροντας πρωτοποριακές λύσεις που εξασφαλίζουν σταθερά αποτελέσματα υψηλής ποιότητας, ξανά και ξανά. Έχουμε μερικές προτάσεις για εσάς.
Θέλετε να απογειώσετε τα κέικ σας; Ακολουθούν μερικοί εύκολοι τρόποι για να κάνετε την υφή τον απόλυτο πρωταγωνιστή:
Η υφή δεν διαμορφώνει μόνο τις προτιμήσεις των καταναλωτών, είναι μια ευχαρίστηση που οι καταναλωτές επιζητούν όλο και περισσότερο. Από τις δημοφιλείς υβριδικές δημιουργίες μέχρι τα παραδοσιακά αρτοσκευάσματα, είναι σαφές ότι η υφή έχει αναδειχθεί σε καθοριστικό χαρακτηριστικό των κέικ.
Τώρα που έχετε μια βαθύτερη κατανόηση της αισθητηριακής δύναμης της υφής, μπορείτε να δημιουργήσετε προϊόντα που όχι μόνο τέρπουν τον ουρανίσκο αλλά ανταποκρίνονται και στις επιθυμίες των καταναλωτών. Με τα συστατικά μας, τις πληροφορίες που προσφέρουμε και λίγη δημιουργικότητα, οι δυνατότητες είναι απεριόριστες.
Έτοιμοι να απογειώσετε τις δημιουργίες σας; Επικοινωνήστε με την Puratos Ελλάς και ξεκινήστε την εξερεύνηση του κόσμου των υφών σήμερα.