7 Φεβ 2025
Η φήμη και η ζήτηση για ψωμί με προζύμι έχουν φτάσει σε πρωτοφανή ύψη τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, το ψήσιμο ψωμιού στο σπίτι έγινε παγκόσμιο φαινόμενο, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι στράφηκαν στη σπιτική παρασκευή προζυμιού, μια δραστηριότητα που ήταν εξίσου θεραπευτική όσο και πρακτική. Οι αναζητήσεις στο Google για «προζύμι» πενταπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια των lockdown, υπογραμμίζοντας αυτήν τη ραγδαία αύξηση του ενδιαφέροντος. Σήμερα το προζύμι παραμένει η μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη καταναλωτική τάση , η οποία δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.
Ο κόσμος του ψωμιού προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες, εμπλουτισμένες με διαφορετικές υφές, συνταγές και παραδόσεις. Στην ουσία, το ψωμί φτιάχνεται με τρία απλά συστατικά: αλεύρι, νερό και ζύμωση –κοινώς γνωστό ως προζύμι. Παρά την απλότητά του, η κατάκτηση της τέχνης της παρασκευής ποιοτικού ψωμιού με προζύμι είναι μια πρόκληση.. Για αιώνες, το προζύμι ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της αρτοποιίας, αξιοποιώντας χιλιάδες άγριες ζύμες και γαλακτικά βακτήρια για τη δημιουργία μοναδικών γεύσεων και χαρακτηριστικών.
Με τα έτοιμα προς χρήση προϊόντα προζυμιού Sapore και O-tentic της Puratos, οι αρτοποιοί έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν την προσφορά τους, εξοικονομώντας χρόνο, δημιουργώντας ξεχωριστά ψωμιά με σταθερή ποιότητα.
Πέρα από την έκρηξη της παρασκευής ψωμιού στο σπίτι, το προζύμι έχει εδραιώσει τη θέση του και ως βασικό στοιχείο της αρτοποιίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς, η παγκόσμια αγορά προζυμιού αποτιμήθηκε στα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 και αναμένεται να αυξηθεί με σύνθετο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης 9,1% από το 2024 έως το 2032.
Οι καταναλωτές προσελκύονται όλο και περισσότερο από το προζύμι για τα οφέλη του για την υγεία, την κορυφαία γεύση του και την αίσθηση χειροποίητου που προσφέρει. Η αντίληψη ότι το ψωμί με προζύμι είναι υγιεινό έχει αυξηθεί, καθώς το 62% των καταναλωτών το θεωρούν σήμερα πιο υγιεινό, κατά 10% περισσότεροι από το 2021.
Η ευελιξία του προζυμιού αντικατοπτρίζεται στο αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών για διάφορα αρτοσκευάσματα, με σημαντική αύξηση στις αναζητήσεις, μεταξύ άλλων, για ψωμί σάντουιτς (+653%), κουλούρια (+217%) και μπισκότα (+149%), σύμφωνα με την έρευνα Taste Tomorrow research.
Ωστόσο, η αυξανόμενη ζήτηση εγείρει σημαντικά ερωτήματα για τους βιομηχανικούς αρτοποιούς: πώς μπορεί το προζύμι να διατηρήσει την παραδοσιακή του ελκυστικότητα, ενώ αυξάνεται η κλίμακα της παραγωγής για να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών;
Η κλιμάκωση της παραγωγής ψωμιού συνεπάγεται την ανάγκη αντιμετώπισης διαφόρων προκλήσεων, όπως η διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης ζύμωσης, η διαχείριση της ζωντανής και κολλώδους ζύμης, και η διατήρηση σταθερής ποιότητας.
Η επίτευξη της επιθυμητής χειροποίητης υφής –τραγανό εξωτερικό με ανοιχτή, ελαστική ψίχα– εξαρτάται από τον ακριβή έλεγχο του χρόνου και της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, τον σχολαστικό χειρισμό της ζύμης, και τις προσαρμογές στον εξειδικευμένο εξοπλισμό.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, το 42% των καταναλωτών αγοράζουν ψωμί από το σούπερ μάρκετ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, και η συσκευασία παίζει κρίσιμο ρόλο στο πώς βλέπουν οι καταναλωτές αυτά τα προϊόντα. Καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα, αναδύονται καινοτόμες λύσεις, όπως οι λιπασματοποιήσιμες συσκευασίες και τα βιοδιασπώμενα υλικά, για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση για φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές.
Επισημάνετε βασικές πτυχές της διαδικασίας παρασκευής του ψωμιού σας, όπως «ψημένο στην πέτρα» ή «12ωρης ζύμωσης», και δώστε έμφαση σε χαρακτηριστικά όπως «χωρίς πρόσθετα» ή «φυσικό προζύμι» για να έχει απήχηση στους καταναλωτές.
Εξετάστε το ενδεχόμενο να προσαρμόσετε το μήνυμά σας στην τοπική κουλτούρα. Για παράδειγμα, στην Ιταλία, αποφύγετε τις αναφορές στην «ξινή γεύση», ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, επικεντρωθείτε στη «φυσικότητα». Σε περιοχές με μεγαλύτερη γνώση για τα συστατικά, όροι όπως «μακρά ζύμωση» ή «βακτήρια» μπορεί να είναι αποτελεσματικοί.
Για συμβουλές ανά χώρα, επικοινωνήστε με τον τοπικό αντιπρόσωπο της Puratos για να ανακαλύψετε την καλύτερη προσέγγιση για την αγορά σας.
Προϊόντα (πιο) καθαρής ετικέτας –που δεν περιέχουν συστατικά τα οποία θεωρούνται τεχνητά και δεν είναι εύκολα κατανοητά από τους συνήθεις καταναλωτές– είναι όλο και πιο περιζήτητα. Το προζύμι είναι ιδανικό για να καλύψει αυτή τη ζήτηση λόγω της φυσικής διαδικασίας ζύμωσης, η οποία δεν απαιτεί τεχνητά πρόσθετα για να αναπτύξει την ξεχωριστή γεύση και υφή της.
Επιπλέον, η ζύμωση με προζύμι γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στην αρτοποιία χωρίς γλουτένη. Έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των ψωμιών χωρίς γλουτένη –όπως η υφή, το άρωμα και η θρεπτική αξία– γεγονός που το καθιστά μια πολλά υποσχόμενη λύση για τους καταναλωτές προϊόντων χωρίς γλουτένη που αναζητούν πιο φυσικές εναλλακτικές λύσεις.
Για να αξιοποιήσετε πραγματικά τις δυνατότητες του προζυμιού, ορίστε το όραμά σας για «premium» προϊόντα μέσα από τέσσερα βασικά στοιχεία:
● Χειροποίητη εμφάνιση: δημιουργήστε ψωμιά με χωριάτικη, χειροποίητη εμφάνιση.
● Ξεχωριστή γεύση και υφή: Χρησιμοποιήστε τεχνικές όπως η μακρά ζύμωση για να βελτιώσετε το βάθος και την αίσθηση στο στόμα.
● Μια δυνατή ιστορία: Τονίστε διαδικασίες όπως «ψημένο στην πέτρα».
● Χαρακτηριστικά που εστιάζουν στην υγεία: Δώστε έμφαση στους ισχυρισμούς καθαρής ετικέτας και στα διατροφικά οφέλη.
Ακόμη και αρτοποιεία με γραμμές παραγωγής υψηλής ταχύτητας μπορούν να επιτύχουν premium αποτελέσματα. Μικρές προσαρμογές, όπως η χρήση διακοσμητικών σπόρων, πασπάλισμα με αλεύρι ή προσθήκη τομών, μπορούν να προσδώσουν σε καθημερινά ψωμιά, μια χειροποίητη όψη.
Για όσους επιθυμούν να καινοτομήσουν περαιτέρω, οι premium ποιότητες του προζυμιού μπορούν να αναβαθμίσουν κλασικά είδη, όπως μπαγκέτες και ψωμάκια για μπέργκερ, βοηθώντας τα αρτοποιεία να ξεχωρίσουν σε μια ανταγωνιστική αγορά.
Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση επιτρέπει στα αρτοποιεία να ευθυγραμμιστούν με τις προσδοκίες των καταναλωτών, να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες στην τάση της καθαρής ετικέτας και να καθιερωθούν ως ηγέτες στην premium αρτοποιία με προζύμι.
Η πρόκληση της παραγωγής προζυμένιου ψωμιού σε μεγάλη κλίμακα έγκειται στην εξισορρόπηση της παραδοσιακής ποιότητας που εκτιμούν οι καταναλωτές –χωριάτικη εμφάνιση, πλούσια γεύση και ελκυστικότητα του χειροποίητου– με την αποτελεσματικότητα της σύγχρονης βιομηχανικής αρτοποιίας.
Στην Puratos, προσφέρουμε τα συστατικά, την τεχνογνωσία και την υποστήριξη για να βοηθήσουμε τους ημι-βιομηχανικούς και τους καθαρά βιομηχανικούς παραγωγούς αρτοποιημάτων να αναπτύξουν premium ψωμί με προζύμι που όχι μόνο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των καταναλωτών, αλλά συμβάλλει επίσης στη βιώσιμη ανάπτυξη της επιχείρησής σας.
Οι λύσεις προζυμιού, τα βελτιωτικά ψωμίου, τα μείγματα αρτοποιίας, και οι λύσεις μας που βασίζονται σε ένζυμα σάς διευκολύνουν να δημιουργήσετε μοναδικό προζυμένιο ψωμί που ξεχωρίζει σε μια ανταγωνιστική αγορά.
Επικοινωνήστε σήμερα με τον αντιπρόσωπο της Puratos για να εξερευνήσετε την πλήρη γκάμα των συστατικών μας και να ανακαλύψετε πώς μπορούμε να σας υποστηρίξουμε στο ταξίδι σας με το προζύμι. Ας διατηρήσουμε μαζί την πλούσια παράδοση του προζυμιού.