10 Φεβ 2025
Τα λιπαρά είναι ένα κρίσιμο συστατικό του καλού ψωμιού. Δημιουργούν μαλακότητα, ενισχύουν την γεύση και παρατείνουν τη διάρκεια ζωής. Όμως δεν είναι όλα τα λιπαρά ίδια. Ενώ μερικά λιπαρά τροφοδοτούν με ενέργεια και υποστηρίζουν τις βασικές λειτουργίες του σώματος, άλλα (ιδιαίτερα τα κορεσμένα λιπαρά) μπορούν να είναι επιβλαβή όταν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες.
Καθώς το 67% των καταναλωτών αναζητούν προϊόντα που αναγράφουν ότι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, και το 75% ενδιαφέρονται για τρόφιμα που υποστηρίζουν τη γενική ευεξία, οι αρτοποιοί αντιμετωπίζουν μια πρόκληση. Στην πραγματικότητα, από μια μελέτη σε περισσότερους από 9.000 ενήλικες διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση δύο μόνο φετών (120 γραμμάρια) λευκού ψωμιού ημερησίως συνδέεται με 40% υψηλότερο κίνδυνο αύξησης του βάρους και παχυσαρκίας.
Πώς μπορούν λοιπόν οι αρτοποιοί να δημιουργήσουν πλούσια, απολαυστικά ψωμιά, ικανοποιώντας ταυτόχρονα την αυξανόμενη ζήτηση για υγιεινότερες εναλλακτικές λύσεις; Η λύση βρίσκεται στην κατανόηση του ρόλου των λιπαρών και στην καινοτομία με συγκεκριμένο σκοπό. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτή η ισορροπία.
Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται κυρίως σε ζωικά προϊόντα όπως το βούτυρο, το τυρί και τα λιπαρά κρέατα, καθώς και σε μερικά φυτικά έλαια όπως το λάδι καρύδας. Αυτά τα λιπαρά στερεοποιούνται σε θερμοκρασία δωματίου και, όταν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης (η «κακή» χοληστερόλη) στο αίμα. Η υψηλή χοληστερόλη LDL συμβάλλει στην αθηροσκλήρωση, μια κατάσταση στην οποία οι αρτηρίες φράσσονται, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Αυτά τα λιπαρά είναι υγρά σε θερμοκρασία δωματίου και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της LDL χοληστερόλης, υποστηρίζοντας την καρδιακή υγεία και βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη, πράγμα που συμβάλλει στην πρόληψη παθήσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2. Τα ακόρεστα λιπαρά βρίσκονται σε σπόρους, ξηρούς καρπούς και φυτικά έλαια, όπως κραμβέλαιο, ηλιέλαιο και ελαιόλαδο. Δεν αυξάνουν την «κακή» χοληστερόλη, αλλά βοηθούν στη διατήρηση της «καλής» χοληστερόλης.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά η συνολική ημερήσια πρόσληψη ενέργειας που προέρχεται από κορεσμένα λιπαρά να μην υπερβαίνει το 10%. Ωστόσο, σε πολλές δυτικές χώρες, οι ενήλικες ηλικίας 35 ετών και άνω αναφέρουν ότι περίπου το 35% της διατροφής τους υπερβαίνει αυτό το όριο, καθώς το 15% ή και περισσότερο της πρόσληψης ενέργειάς τους προέρχεται από αυτό το είδος λιπαρών.
Περισσότεροι από 1 στους 3 ενήλικες έχουν κάποια μορφή καρδιαγγειακής νόσου, αλλά υπάρχουν και κάποια καλά νέα. Το 80% των καρδιακών παθήσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων μπορούν να προληφθούν. Ένας αποτελεσματικός τρόπος μείωσης του κινδύνου είναι η μετάβαση στα ακόρεστα λιπαρά, που βρίσκονται σε φυτικά έλαια, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα λιπαρά ψάρια.
Θέλετε να κάνετε το ψωμί σας μια πιο υγιεινή επιλογή; Με την Puratos, έχετε πρόσβαση σε μια ποικιλία συστατικών και λύσεων που επιτρέπουν τη δημιουργία πιο υγιεινών, νόστιμων ψωμιών χωρίς κόπο.
Τα λιπαρά παίζουν θεμελιώδη ρόλο στην αρτοποιία, όχι μόνο για την γεύση, αλλά και για την υφή και τη φρεσκάδα που εκτιμούν οι πελάτες σας. Βοηθούν να δημιουργηθεί αυτή η μαλακή, πλούσια ψίχα, και δίνουν στο ψωμί μια ικανοποιητική, τρυφερή αίσθηση στο δάγκωμα. Τα λιπαρά επίσης κλειδώνουν την υγρασία, διατηρώντας το ψωμί σας φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Αλλά τι συμβαίνει όταν μειώνετε ή αντικαθιστάτε τα λιπαρά, ειδικά τα κορεσμένα; Αυτό μπορεί να επηρεάσει την μαλακότητα και τη φρεσκάδα του ψωμιού σας, με αποτέλεσμα μερικές φορές να είναι πιο ξερό ή να μπαγιατεύει πιο γρήγορα, κάτι που κανένας καταναλωτής δεν θέλει. Οι σημερινοί αγοραστές περιμένουν καινοτομία και δεν συμβιβάζονται με ένα ξερό, άψυχο ψωμί. Θέλουν το καλύτερο και από τους δύο κόσμους: υγιεινότερες επιλογές χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση, την ποιότητα και την εμπειρία.
Με λύσεις όπως το Mimetic, η Puratos σάς δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε πιο υγιεινά, γευστικά ψωμιά που παραμένουν μαλακά και φρέσκα. Ας τo εξερευνήσουμε λοιπόν.
Το Mimetic είναι μια καινοτόμος, ειδικά σχεδιασμένη λιπαρή ουσία φυτικής προέλευσης, που χρησιμεύει ως ιδανική εναλλακτική λύση αντί του βουτύρου σε πλούσια ψωμιά, προσφέροντας ένα υποκατάστατο 1 προς 1. Όχι μόνο είναι 30-50% πιο οικονομικό από το βούτυρο, αλλά είναι επίσης τρεις φορές πιο βιώσιμο, με σημαντικά χαμηλότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
Το Mimetic παρέχει εξαιρετική δυνατότητα επεξεργασίας, εξασφαλίζοντας την ίδια βουτυράτη αίσθηση στο στόμα, τραγανότητα, σφολιατοειδή υφή και εύκολο μάσημα στο τελικό προϊόν. Επιπλέον, είναι φυτικής προέλευσης, χωρίς χοληστερόλη και παρασκευάζεται από 100% φοινικέλαιο πιστοποιημένο από την RSPO, οπότε αποτελεί μια πιο υγιεινή και βιώσιμη επιλογή.
Σχεδόν το 80% των ενηλίκων στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν τώρα τακτικά τον πίνακα διατροφικών στοιχείων στις ετικέτες των τροφίμων για να αποφασίσουν τι θα αγοράσουν, ποσοστό σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το 62% το 2005. Οι καταναλωτές συνήθως ελέγχουν στις ετικέτες τις θερμίδες, τα λιπαρά, τις φυτικές ίνες και τους υδατάνθρακες για να μπορέσουν να κάνουν σύγκριση των προϊόντων και πιο υγιεινές επιλογές.
Αν και το ψωμί είναι ένα κοινό τρόφιμο σε όλο τον κόσμο, δεν έχουν όλες οι ποικιλίες την ίδια θρεπτική αξία. Όπως προαναφέραμε, οι καταναλωτές που δίνουν έμφαση στις ετικέτες θεωρούν τα λιπαρά και τις θερμίδες σημαντικό παράγοντα, αλλά παίζουν ρόλο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Δώστε στους πελάτες σας περισσότερες επιλογές που ταιριάζουν στον τρόπο ζωής τους· αυτό θα σας κάνει να ξεχωρίσετε στην αγορά. Σκεφτείτε να προσφέρετε τις παρακάτω ποικιλίες ψωμιού.
Τα πλούσια σε ίνες ψωμιά είναι μια εξαιρετική επιλογή για τους καταναλωτές που ενδιαφέρονται για την υγεία τους. Ενσωματώνοντας δημητριακά ολικής άλεσης και σπόρους στις συνταγές σας, μπορείτε να δημιουργήσετε νόστιμα, θρεπτικά ψωμιά που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου και παρέχουν τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα. Η Puratos προσφέρει μια σειρά καινοτόμων λύσεων για να σας βοηθήσει να το πετύχετε αυτό.
Τα μείγματα Puravita καθιστούν εύκολη την παρασκευή ποικίλων ψωμιών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, γεμάτων με τα οφέλη των δημητριακών ολικής άλεσης και των σπόρων. Αυτά τα ψωμιά μπορούν να βοηθήσουν τους καταναλωτές να επιτύχουν τη συνιστώμενη πρόσληψη φυτικών ινών, ενώ παράλληλα παρέχουν πρόσθετα οφέλη για την υγεία.
Επιπλέον, τα προϊόντα μας Softgrain και Sproutgrain προσφέρουν έτοιμους για χρήση τρυφερούς βλαστούς, δημητριακά ολικής άλεσης και σπόρους που έχουν εμποτιστεί με προζύμι ή έχουν βλαστήσει και ζυμωθεί, για κορυφαία γεύση και φυσική φρεσκάδα. Αυτά τα συστατικά όχι μόνο ενισχύουν το διατροφικό προφίλ των ψωμιών σας, αλλά και τα κάνουν πιο ελκυστικά στην όψη και νόστιμα.
Το προζύμι, το οποίο φημίζεται για την απλότητα και τη γεύση του, είναι μια άλλη εξαιρετική επιλογή για τους λάτρεις του ψωμιού που ενδιαφέρονται για την υγεία τους. Παρασκευάζεται με αλεύρι, νερό, αλάτι και μια καλλιέργεια εκκίνησης και υποβάλλεται σε μακρά διαδικασία ζύμωσης. Εκτός από το ότι του δίνει τη ξεχωριστή ξινή γεύση του, αυξάνει επίσης τη βιοδιαθεσιμότητα των βιταμινών και των μετάλλων, καθιστώντας ευκολότερη την απορρόφησή τους από το σώμα.
Η ζύμωση διασπά επίσης πρωτεΐνες όπως η γλουτένη, πράγμα που μπορεί να κάνει το προζύμι πιο ευκολοχώνευτο για μερικά άτομα. Παρότι μπορεί να μην είναι κατάλληλο για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη, το προζύμι προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης διαχείρισης του σακχάρου στο αίμα και της υγείας του εντέρου, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και διαλυτές ίνες.
Η αλλαγή των συστατικών για να μειώσετε τα λιπαρά χωρίς να θυσιάσετε την πλούσια, νόστιμη γεύση του ψωμιού μπορεί να σας βοηθήσει να προσεγγίσετε ένα ευρύτερο κοινό, που ενδιαφέρεται περισσότερο για την υγεία του. Όταν είστε έτοιμοι να κάνετε το επόμενο βήμα, επικοινωνήστε με τον τοπικό αντιπρόσωπο της Puratos για να εξερευνήσετε τη γκάμα καινοτόμων συστατικών μας.