Γιατί η υφή είναι σημαντική στα τρόφιμα

19 Φεβ 2025

Όσον αφορά στο φαγητό, η γεύση ήταν πάντα το σημαντικότερο. Ωστόσο, σήμερα υπάρχει ένας ακόμη παράγοντας που κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή: η υφή. Από την τραγανή κρούστα ενός κρουασάν μέχρι την απολαυστική μαστιχωτή υφή ενός ντόνατ mochi, η υφή παίζει θεμελιώδη ρόλο στο πώς βιώνουμε και απολαμβάνουμε το φαγητό. Δεν είναι απλώς μια τάση, αλλά ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζει τις προτιμήσεις των καταναλωτών, διαμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο τα προϊόντα (ψημένα ή όχι) γίνονται αντιληπτά και εκτιμώνται.

Το Taste Tomorrow, το πρόγραμμα συλλογής πληροφοριών της Puratos, είναι το μεγαλύτερο παγκόσμιο οικοσύστημα για την κατανόηση των προτιμήσεων των καταναλωτών όσον αφορά προϊόντα αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής και σοκολατοποιίας. Αξιοποιώντας την παγκόσμια και τοπική έρευνα, παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις εξελισσόμενες τάσεις και συμπεριφορές.

Ένα βασικό εύρημα που προκύπτει από τις συνεχείς έρευνες του Taste Tomorrow είναι ότι η υφή έχει εξελιχθεί από δευτερεύον χαρακτηριστικό σε καθοριστική πτυχή της ποιότητας των τροφίμων. Αναδιαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αξιολογούν τα τρόφιμα και λαμβάνουν αγοραστικές αποφάσεις.

Ας δούμε γιατί η υφή είναι σημαντική, πώς μεταμορφώνει τις τάσεις στον τομέα των τροφίμων και τις ευκαιρίες που προσφέρει για τους αρτοποιούς, τους ζαχαροπλάστες και τους παρασκευαστές.

Με ποιον τρόπο η υφή ενισχύει την εμπειρία φαγητού;

TΗ υφή μάς κάνει να βιώνουμε το φαγητό πιο έντονα, μετατρέποντας τα καλά γεύματα σε αξέχαστα. Η υφή ενός προϊόντος επηρεάζει τη φρεσκάδα, την ποιότητα και τη συνολική ικανοποίηση. Για παράδειγμα, οι ελαφριές, πολυεπίπεδες στρώσεις ενός κρουασάν προσθέτουν ένα απτό και οπτικό στοιχείο που συμπληρώνει τη βουτυρένια γεύση. Ομοίως, η μαλακή, μαστιχωτή υφή του ψωμιού με προζύμι απογειώνει τη γεύση του, προσφέροντας μια παρατεταμένη, ικανοποιητική αίσθηση στο στόμα.

Παγκοσμίως, το 72% των καταναλωτών απολαμβάνει να δοκιμάζει τρόφιμα με διαφορετικές υφές, με σχεδόν τους μισούς από αυτούς να δίνουν προτεραιότητα στην υφή έναντι των συστατικών κατά την αγορά (ιδίως οι millennials, οι οποίοι δηλώνουν ότι η υφή επηρεάζει άμεσα τις επιλογές τους σε ποσοστό 68%).

Πώς ζωντανεύει η υφή των τροφίμων

Η δημιουργία άψογων υφών είναι τόσο τέχνη όσο και επιστήμη, και γίνεται πραγματικότητα επιτυγχάνοντας μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των συστατικών και των τεχνικών.

Συστατικά όπως το αλεύρι λειτουργούν ως πλαίσιο, σταθεροποιώντας το ιξώδες του μείγματος και διαμορφώνοντας τη βασική δομή των κέικ, των αρτοσκευασμάτων και των ψωμιών. Από την άλλη πλευρά, η ζάχαρη συμβάλλει όχι μόνο στη γλυκύτητα αλλά και στη διατήρηση της απαλότητας και της υγρασίας, εξασφαλίζοντας ευχάριστη αίσθηση στο στόμα και μεγάλη διάρκεια ζωής.

Οι γαλακτωματοποιητές, όπως αυτοί που περιέχονται στα μείγματά μας, εξασφαλίζουν αέρινη υφή και ομοιομορφία, με αποτέλεσμα ελαφριά κέικ με όγκο και αφράτη ψίχα. Για παράδειγμα, η εμβληματική σειρά Satin της Puratos επιτρέπει στους αρτοποιούς & ζαχαροπλάστες να εξασφαλίσουν απαλότητα και υγρασία, είτε παρασκευάζουν αφράτα chiffon κέικ είτε πλούσιες, απολαυστικές δημιουργίες με πολυεπίπεδες στρώσεις (μάθετε περισσότερα σχετικά με τις 8 υφές κέικ που αναλύουμε παρακάτω).

Ακόμη και οι υφές του ψωμιού επωφελούνται από πρωτοποριακά συστατικά. Για παράδειγμα, τα βελτιωτικά S500 της Puratos εξασφαλίζουν ανθεκτικότητα και συνοχή στη ζύμη, παρέχοντας άψογα αποτελέσματα για μια ποικιλία εφαρμογών, από βουτυρώδη μπριός μέχρι τσιαπάτες με μαστιχωτή υφή.

Όσον αφορά στα κέικ, η σειρά Acti της Puratos απογειώνει τη φρεσκάδα, σφραγίζοντας την υγρασία και παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής χωρίς συμβιβασμούς στην αφράτη αίσθηση στο στόμα που αγαπούν οι καταναλωτές.

Η άνοδος των μαστιχωτών, αφράτων και υβριδικών υφών στα τρόφιμα

Μαστιχωτή υφή: παρατεταμένη και ικανοποιητική αίσθηση στο στόμα

Οι μαστιχωτές υφές αφήνουν μια μοναδική και διαρκή αίσθηση στο στόμα, δημιουργώντας μια εμπειρία όπου οι γεύσεις κρατάνε περισσότερο. Αυτή η υφή έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν πιο απολαυστικές και ποικιλόμορφες διατροφικές εμπειρίες, ιδίως σε περιοχές όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Ινδία και η Αυστραλία.

Ας ρίξουμε μια ματιά στις πρόσφατες καινοτομίες στον τομέα της αρτοποιίας. Το ιαπωνικό mochi και το ταϊβανέζικο bubble tea εισήγαγαν τις μαστιχωτές απολαύσεις στις κυρίαρχες αγορές ενώ το βραζιλιάνικο Pao de Queijo (τυρόψωμο) και το ινδονησιακό kue lapis αποτελούν τοπικές σπεσιαλιτέ που έχουν όλο και μεγαλύτερη ζήτηση.

Παράλληλα, το κλασικό γαλλικό canelé, με την καραμελωμένη κρούστα και το τρυφερό εσωτερικό του, επανεφευρέθηκε στα κορεατικά αρτοποιεία με καινοτόμες γεμίσεις όπως matcha, pandan και Ferrero Rocher, δημιουργώντας πρόσθετες στρώσεις γεύσης και απόλαυσης.

Πολλές στρώσεις: οι λεπτές στρώσεις προσφέρουν την απόλυτη απόλαυση

Οι άνθρωποι απολαμβάνουν επίσης τη σφολιατοειδή υφή, η οποία προσφέρει μια αισθητηριακή πανδαισία που αιχμαλωτίζει τον καταναλωτή όσον αφορά τόσο την όψη όσο και την υφή. Η γοητεία της έγκειται στη λεπτή, πολυεπίπεδη σύστασή της, η οποία θρυμματίζεται αβίαστα όταν τη δαγκώνετε, δημιουργώντας μια πραγματικά πολυαισθητηριακή εμπειρία.

Είναι όπως όταν ανοίγει κανείς τις στρώσεις ενός χρυσαφένιου κρουασάν ή απολαμβάνει μια ανάποδη τάρτα με σφολιάτα, αποκαλύπτοντας πολλαπλά επίπεδα απόλαυσης και πολυπλοκότητας. Δημοφιλείς καινοτομίες όπως το κρουασάν XXL και το επίπεδο, smashed κρουασάν από την Κορέα (το οποίο είναι επικαλυμμένο με ζάχαρη, καραμελωμένο και βουτηγμένο σε σοκολάτα) δείχνουν πώς η σφολιατοειδής υφή εξακολουθεί να εκπλήσσει και να εμπνέει τους καταναλωτές παγκοσμίως.

Οι σφολιατοειδείς υφές αναδεικνύονται επίσης όταν χρησιμοποιούνται σε αλμυρές εφαρμογές, όπως τα pancake με φρέσκο κρεμμύδι ή τα palmier με γέμιση μπέικον, τυρί ή πέστο, γεγονός που αποδεικνύει την ευελιξία τους.

Η σφολιατοειδής υφή παραμένει χαρακτηριστικό γνώρισμα της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, ενθαρρύνοντας τους αρτοποιούς και τους ζαχαροπλάστες να διευρύνουν και να επαναπροσδιορίσουν τα όρια των δυνατοτήτων τους.

Υβριδικές υφές: ποιοι συνδυασμοί έχουν απήχηση σε ποιον;

Αυτές οι δημιουργίες συνδυάζουν το οικείο με το απροσδόκητο, παρέχοντας πολυεπίπεδες αισθητηριακές εκπλήξεις. Το crookie (κρουασάν με ζύμη από μπισκότο) συνδυάζει τραγανές στρώσεις κρουασάν, ζύμη μπισκότων, τραγανά κομμάτια σοκολάτας και τραγανή επικάλυψη με μπισκότο, δημιουργώντας μια απολαυστική λιχουδιά που ικανοποιεί πολλές επιθυμίες με μία μπουκιά. Ομοίως, το Pizza Cupcake (ένα σφολιατοειδές, αφράτο σνακ), το οποίο έγινε εξαιρετικά δημοφιλές μετά το ντεμπούτο του στην τηλεοπτική εκπομπή Shark Tank, συνδυάζει τη σφολιατοειδή, βουτυρώδη ζύμη με μια ακαταμάχητη τυρένια γεύση που απολαμβάνουν οι λάτρεις των σνακ. 

Ακόμη και στον κόσμο της σοκολατοποιίας, υβριδικά προϊόντα όπως η μπάρα σοκολάτας Ντουμπάι «Can't Get Knafeh of It» από το Fix Dessert Chocolatier αποδεικνύει πώς η υφή είναι ο βασιλιάς. Αυτοί οι συνδυασμοί έχουν έντονη απήχηση στους millennials και στη γενιά Z, οι οποίοι αναζητούν μια αίσθηση νοσταλγίας σε συνδυασμό με συναρπαστικές νέες διατροφικές εμπειρίες.

Γιατί να μην εξετάσετε το ενδεχόμενο της ενσωμάτωσης δημιουργικών επανεφευρέσεων γνωστών κλασικών δημιουργιών εστιάζοντας στην υφή; Για παράδειγμα, φανταστείτε ένα concha με μια σφολιατοειδή, πολυεπίπεδη υφή ζύμης αντί για την κλασική υφή τύπου μπριός. Ή τι θα λέγατε για ένα ντόνατ ή ένα κρουασάν με υφή που θυμίζει κέικ που έχει φουσκώσει με μαγιά;

Αντλήστε έμπνευση από αυτές τις 8 υφές κέικ

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν οκτώ εμβληματικές υφές κέικ από όλο τον κόσμο που μπορεί να σας εμπνεύσουν;

Από το αέρινο, αφράτο angel food cake, που συνδυάζεται ιδανικά με φρέσκα φρούτα, μέχρι την πλούσια, μαλακή υφή των υγρών κέικ, όπως τα brownies και τα κέικ σε μακρόστενη φόρμα, κάθε υφή προσφέρει μια μοναδική ιστορία. 

Το παντεσπάνι, με την αφράτη ψίχα του, είναι ένα από τα πιο διάσημα πολυεπίπεδα γλυκά, ενώ το Castella (μια αγαπημένη ιαπωνική λιχουδιά με πορτογαλικές ρίζες) διαθέτει λεπτή, υγρή υφή που είναι ιδανική για κέικ σε μορφή σνακ.

Αυτό που κάνει τα κέικ με κρέμα απολαυστικά είναι η μαλακή, μαστιχωτή υφή τους και το Tres Leches, το οποίο είναι εμποτισμένο με τρία διαφορετικά είδη γάλακτος, είναι ένα κλασικό εορταστικό λατινοαμερικάνικο γλυκό. Το pound κέικ, με τη βουτυρένια απλότητά του, αποτελεί ένα διαχρονικό γλυκό που συνοδεύει το σερβίρισμα του τσαγιού, ενώ τα chiffon κέικ συνδυάζουν την ελαφρότητα που χαρακτηρίζει το παντεσπάνι με την υγρασία των κέικ με κρέμα για τέλεια, απαλή υφή που λιώνει στο στόμα.

Είναι οι εκπληκτικές υφές το μέλλον;

Κοιτάζοντας προς το μέλλον, η υφή θα εξακολουθήσει να διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αλληλεπιδρούν με τα τρόφιμα. Τα χειροποίητα προϊόντα, οι υβριδικές δημιουργίες και τα πρωτοποριακά αρτοσκευάσματα δεν αποτελούν πια εφήμερες τάσεις. Είναι για τους αρτοποιούς και τους παρασκευαστές μια ευκαιρία να ξεχωρίσουν.

Είστε ακόμα επιφυλακτικοί; Τότε σκεφτείτε αυτό: Το 64% των καταναλωτών παγκοσμίως αναζητά ενεργά τρόφιμα με διαφορετικές υφές, ενώ το 68% των millennials δηλώνει ότι η υφή επηρεάζει άμεσα τις αγοραστικές αποφάσεις. Αυτοί οι αριθμοί υπογραμμίζουν πόσο σημαντικό είναι να δώσετε προτεραιότητα στην υφή των προϊόντων σας.

Είστε έτοιμοι να δημιουργήσετε την επόμενη αίσθηση υφής;

Με την τεχνογνωσία και τις λύσεις της Puratos, μπορούμε να σας καθοδηγήσουμε στην τελειοποίηση των διαφορετικών υφών για να δημιουργήσετε αξέχαστες γλυκές ή αλμυρές λιχουδιές που θα λατρέψουν οι πελάτες σας.

Παραπομπές: