Οι πιο δημοφιλείς τάσεις στη σοκολατοποιία για το 2025

30 Οκτ 2024

Βιώσιμη γεωργία, Διατροφική ισορροπία, Συστατικά φυτικής προέλευσης και Συστατικά πλούσια σε ενέργεια

Artisans
Chocolate
Retail
Cross-category
Foodservice
Industry
Bakery
Patisserie
Trend
Trend Updates

Προσελκύστε τους πελάτες σας αξιοποιώντας αυτές τις 4 κορυφαίες τάσεις της σοκολατοποιίας για το 2025. Από την αύξηση των πρακτικών βιώσιμης γεωργίας και των καινοτόμων προϊόντων φυτικής προέλευσης μέχρι την ενσωμάτωση συστατικών που είναι πλούσια σε ενέργεια και την αναζήτηση διατροφικής ισορροπίας, αυτές οι προβλέψεις τάσεων που βασίζονται στην παγκόσμια διαδικτυακή παρακολούθηση των καταναλωτών πρόκειται να αναδιαμορφώσουν τον κλάδο της σοκολατοποιίας. Επωφεληθείτε από αυτές ως σοκολατοποιός, ζαχαροπλάστης ή επαγγελματίας στον τομέα Ε&Α!

1. Βιώσιμη γεωργία

Η βιομηχανία τροφίμων επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την κλιματική αλλαγή και ο ρόλος της στον μετριασμό των επιπτώσεών της είναι θεμελιώδης. Οι καταναλωτές το γνωρίζουν καλά αυτό, γεγονός που οδηγεί σε μια ολοένα αυξανόμενη εκτίμηση για τα προϊόντα που παράγονται με την υιοθέτηση πρακτικών βιώσιμης γεωργίας. Σε αυτές περιλαμβάνονται μέθοδοι όπως η κάθετη καλλιέργεια, η προμήθεια τοπικών προϊόντων, η αναγεννητική γεωργία, η υδροπονία ή ακόμη και πρωτοποριακές τεχνικές όπως η ζύμωση ακριβείας. Οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν ευνοϊκά αυτές τις καινοτόμες προσεγγίσεις επειδή επιτρέπουν την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Παρατηρούμε ότι οι καταναλωτές συζητούν και ψάχνουν για τρόφιμα βιώσιμης καλλιέργειας στο διαδίκτυο σε όλες τις αγορές, με το υψηλότερο ενδιαφέρον να σημειώνεται μεταξύ των κινεζόφωνων και των αγγλόφωνων καταναλωτών.. Αναμένουμε ότι η τάση της βιώσιμης γεωργίας θα κορυφωθεί στις συγκεκριμένες περιοχές μέχρι το 2025, με προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης 25% και 11%, αντίστοιχα. Κανονισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και ο «Κανονισμός για τα προϊόντα χωρίς αποψίλωση των δασών (EUDR)» αποτελούν άλλες κινητήριες δυνάμεις πίσω από τη μετάβαση προς την προμήθεια συστατικών από βιώσιμες πηγές στη βιομηχανία τροφίμων.

Οι καταναλωτές γνωρίζουν καλά τις προκλήσεις της καλλιέργειας και της προμήθειας των συστατικών, ειδικά σε σχέση με τα προϊόντα σοκολάτας. Αυτό απαιτεί μέγιστη διαφάνεια. Βεβαιωθείτε ότι τα προϊόντα σας περιέχουν κακάο που παράγεται βάσει δεοντολογικών προτύπων από αγροκτήματα που υιοθετούν μεθόδους οι οποίες δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Χρησιμοποιώντας ετικέτες και πιστοποιήσεις, μπορείτε να διαβεβαιώσετε τους ανθρώπους ότι τα προϊόντα σας που είναι εμπλουτισμένα με σοκολάτα ή συστατικά με βάση το κακάο περιέχουν κακάο που παράγεται βάσει δεοντολογικών προτύπων από αγροκτήματα που υιοθετούν βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας. Εξίσου σημαντικό είναι να μοιράζεστε τις ιστορίες των αγροτών και των κοινοτήτων τους που καλλιεργούν τους κόκκους κακάο, παρουσιάζοντας τις βιώσιμες πρακτικές που εφαρμόζουν. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η διαφάνεια και ταυτόχρονα ενισχύεται η αυθεντικότητα του brand σας.

2. Συστατικά φυτικής προέλευσης

Η διατροφή που βασίζεται σε προϊόντα φυτικής προέλευσης είναι πλέον μια κυρίαρχη τάση, και υπάρχει σταθερά παγκόσμιο ενδιαφέρον για τη σοκολάτα φυτικής προέλευσης. Στις κινεζόφωνες και ιταλόφωνες χώρες η ζήτηση προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά μέχρι το 2025. Καθώς η vegan και η flexitarian διατροφή υιοθετούνται από όλο και περισσότερους ανθρώπους, η ζήτηση των καταναλωτών για σνακ και λιχουδιές με σοκολάτα φυτικής προέλευσης αυξάνεται. Όχι μόνο αναμένεται η ευρεία διαθεσιμότητα προϊόντων φυτικής προέλευσης, αλλά τα but vegan προϊόντα θα πρέπει επίσης να είναι εξίσου νόστιμα με τις αντίστοιχες επιλογές ζωικής προέλευσης

Ο συμβιβασμός στην ποιότητα ή η επιείκεια δεν αποτελούν επιλογές. Ωστόσο, οι απαιτήσεις για σοκολάτα φυτικής προέλευσης πηγαίνουν ένα βήμα πέρα από τη γεύση. Πολλοί καταναλωτές επιλέγουν μια vegan ή flexitarian διατροφή για περιβαλλοντικούς λόγους και για λόγους υγείας, επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό τα σνακ με σοκολάτα φυτικής προέλευσης να  παρασκευάζονται με συστατικά βιώσιμης προέλευσης και μάλιστα με θρεπτικά συστατικά. Κατά την ανάπτυξη ενός προϊόντος σοκολάτας φυτικής προέλευσης, εστιάστε όχι μόνο στην αφαίρεση των συστατικών ζωικής προέλευσης, αλλά επίσης στη διασφάλιση βιώσιμης προμήθειας και υψηλής θρεπτικής αξίας. 

Το βελγικό brand σοκολάτας Neuhaus κυκλοφόρησε ένα vegan κουτί δώρου που περιέχει σοκολάτες με γεύση ganache yuzu τζίντζερ, ganache earl grey, καραμέλα, πεκάν-καραμέλα και καφέ-καραμέλα. Στην ετικέτα στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας τους, αναφέρουν όχι μόνο ότι τα σοκολατάκια είναι vegan, αλλά επίσης τους ισχυρισμούς «100% βιώσιμης προέλευσης κακάο», «χωρίς φοινικέλαιο» και «συστατικά φυσικής προέλευσης», διασφαλίζοντας ότι οι καταναλωτές γνωρίζουν ότι τα προϊόντα δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και είναι αγνά από κάθε άποψη.

Το 2025, η προσφορά μόνο μιας επιλογής vegan σοκολάτας δεν θα είναι αρκετή. Διευρύνετε τις επιλογές σοκολάτας φυτικής προέλευσης του χαρτοφυλακίου σας δοκιμάζοντας επιπλέον συστατικά όπως ξηρούς καρπούς, βότανα, ρύζι, καρύδα και βρώμη. Αυτά τα συστατικά είναι γνωστά ως υγιεινά, βιώσιμα και νόστιμα, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να αναπτύξετε μια ποικιλία προϊόντων σοκολάτας φυτικής προέλευσης τα οποία να καλύπτουν τις εξελισσόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών.  

3. Συστατικά πλούσια σε ενέργεια

Γνωρίζατε ότι η πλειοψηφία των καταναλωτών παγκοσμίως πιστεύει ότι τα βότανα κάνουν τη σοκολάτα πιο υγιεινή;Συγκεκριμένα, το 68% των ερωτηθέντων στην παγκόσμια έρευνα που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 20.000 καταναλωτών συμμεριζόταν αυτήν την πεποίθηση. Παρόλο που η σοκολάτα θεωρείται ήδη ως μια υγιεινή απόλαυση, οι καταναλωτές αναζητούν τρόπους να ενισχύσουν περαιτέρω τα οφέλη της, ενσωματώνοντας πρόσθετα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή τους. Αυτή η πρακτική, γνωστή ως benefit-stacking, γίνεται όλο και πιο δημοφιλής.

Ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας είναι καλό, αλλά όταν η μαύρη σοκολάτα ενισχύεται με συστατικά πλούσια σε ενέργεια, όπως είναι οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, οι σπόροι και τα προσαρμογόνα, γίνεται ακόμα καλύτερη. Αυτή η τάση είναι ήδη πολύ δημοφιλής στις ιαπωνόφωνες, ισπανόφωνες, πορτογαλόφωνες και ιταλόφωνες χώρες. Σύμφωνα με την έρευνά μας, το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα πλούσια σε ενέργεια συστατικά θα αυξηθεί το 2025 στον γαλλόφωνο κόσμο και θα κορυφωθεί στην Κίνα, όπου προβλέπεται αύξηση 21%.

Εμπλουτίστε τις σοκολάτες και τα προϊόντα σας με βάση τη σοκολάτα με λειτουργικά, υγιεινά συστατικά, έτσι ώστε να τα κάνετε ακόμα πιο ελκυστικά. Μια σημαντική συμβουλή: εστιάστε όχι μόνο στα ίδια τα συστατικά που είναι πλούσια σε ενέργεια, αλλά στα οφέλη που παρέχουν για την υγεία. Οι δημοφιλείς στόχοι όσον αφορά στην υγεία είναι τα βελτιωμένα επίπεδα ενέργειας, η ανακούφιση από το στρες, η βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και η ενίσχυση της ανοσίας. Αντλήστε έμπνευση από τα brands σοκολάτας που κυκλοφορούν στην αγορά. Ορισμένα προϊόντα σοκολάτας υιοθετούν τον ισχυρισμό ότι βοηθούν στην ανακούφιση της εμμηνορροϊκής δυσφορίας και προσφέρουν στην επιδερμίδα σας λαμπερή όψη. Μεταξύ των δημοφιλών συστατικών που είναι πλούσια σε ενέργεια συγκαταλέγονται ο κουρκουμάς, ο οποίος έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, τα μανιτάρια, όπως το reishi και το lion’s mane για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, και η σπιρουλίνα, η οποία βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό.  

4. Διατροφική ισορροπία

Τους τελευταίους 12 μήνες, υπήρξαν πάνω από 1,2 εκατομμύρια διαδικτυακές συνομιλίες και αναζητήσεις σχετικά με προϊόντα ζαχαροπλαστικής και σοκολατοποιίας που περιέχουν ένα ισορροπημένο μείγμα μακροθρεπτικών συστατικών. Σύμφωνα με την εν εξελίξει έρευνα καταναλωτών, η διατροφική ισορροπία είναι μια από τις πιο πολυσυζητημένες τάσεις στον κλάδο της σοκολατοποιίας. Για το 2025 προβλέπεται περαιτέρω σταθερή ανάπτυξη στις αγγλόφωνες, ιταλόφωνες και γαλλόφωνες χώρες. Παράλληλα, η τάση αναμένεται να σημειώσει άνοδο σε κινεζόφωνες και ισπανόφωνες περιοχές, με το ενδιαφέρον να αυξάνεται κατά 30% και 28%, αντίστοιχα.

Τι θέλουν οι καταναλωτές από ένα ισορροπημένο προϊόν σοκολάτας; Τα δύο κυριότερα σημεία ενδιαφέροντος είναι η μειωμένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και το ενισχυμένο θρεπτικό προφίλ μέσω των συστατικών που είναι πλούσια σε ενέργεια, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Επιπλέον, η ενσωμάτωση υγιεινών λιπαρών και η αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για τους καταναλωτές.

Οι άνθρωποι αναζητούν διατροφικά προϊόντα που ταιριάζουν σε μια ισορροπημένη διατροφή, προσφέροντας παράλληλα απόλαυση και ικανοποίηση. Η κυκλοφορία μιας μπάρας Snickers με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τάσης. Οι καταναλωτές παγκοσμίως αναζητούν προϊόντα με υγιεινή (ή πιο υγιεινή) σύνθεση, τα οποία δεν κάνουν συμβιβασμούς στη γεύση και την υφή. Χρησιμοποιήστε τις παρακάτω πρακτικές για να δημιουργήσετε γλυκά προϊόντα τα οποία να καλύπτουν τις απαιτήσεις των καταναλωτών:

  • Μειώστε την περιεκτικότητα των γλυκών προϊόντων σοκολάτας σε ζάχαρη.

  • Για πρόσθετα θρεπτικά οφέλη, ενσωματώστε υγιεινά λιπαρά, όπως αυτά που περιέχουν οι ξηροί καρποί (φουντούκια, αμύγδαλα, καρύδια) και οι σπόροι (κολοκυθόσπορος, λιναρόσπορος).

  • Δημιουργήστε σνακ σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, τα οποία μπορούν να προσφέρουν επιπλέον οφέλη για την υγεία του εντέρου και να συμβάλουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

  • Αναπτύξτε σοκολάτες που χαρακτηρίζονται από διατροφική ισορροπία, έτσι ώστε να τις κάνετε ελκυστικές για καθημερινή κατανάλωση - ή ακόμα καλύτερα: ευεργετικές όταν καταναλώνονται σε καθημερινή βάση.

  • Επεκτείνετε το χαρτοφυλάκιο προϊόντων σας για να καλύψετε τις συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων, όπως επιλογές χωρίς γλουτένη, χωρίς ξηρούς καρπούς, χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα και επιλογές φυτικής προέλευσης.

Πρόβλεψη τάσεων με βάση διαδικτυακά δεδομένα καταναλωτών

Εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, το Taste Tomorrow δίνει τη δυνατότητα σε επαγγελματίες από τον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής και της σοκολατοποιίας να προβλέπουν τις μελλοντικές επιθυμίες μέσω μιας παγκόσμιας ενδελεχούς έρευνας καταναλωτών. Για να κάνουμε αυτές τις προβλέψεις σχετικά με τις τάσεις του 2025, αναλύουμε διαδικτυακά δεδομένα καταναλωτών χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Παρακολουθούμε τις διαδικτυακές αναζητήσεις και συζητήσεις που σχετίζονται με το ψωμί, τα αρτοσκευάσματα, τα κέικ και τα προϊόντα σοκολάτας σε επτά διαφορετικές γλώσσες και σε περισσότερες από 50 αγορές. Τα δεδομένα αυτά συνδυάζονται στη συνέχεια με πληροφορίες από τη μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα καταναλωτών στον κλάδο, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη παγκόσμια προοπτική σχετικά με την τρέχουσα και τη μελλοντική κατάσταση στη βιομηχανία τροφίμων.

Ανακαλύψτε τις πιο δημοφιλείς τάσεις του 2025 στον τομέα της αρτοποιίας και της ζαχαροπλαστικής

Μάθετε τι αναζητούν οι καταναλωτές στα κέικ, τα εκλεκτά προϊόντα ζαχαροπλαστικής και τα προϊόντα σοκολάτας. Στη συνοπτική μας παρουσίαση για τις πιο δημοφιλείς τάσεις της αρτοποιίας για το 2025 και τις πιο δημοφιλείς τάσεις της ζαχαροπλαστικής για το 2025 θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για τους γαστρονομικούς συνδυασμούς και την τοπική αυθεντικότητα.

Related Articles