29 Οκτ 2024
Κάντε ένα βήμα προς το μέλλον της ζαχαροπλαστικής με τις πιο δημοφιλείς τάσεις για το 2025! Από τις καινοτομίες που αντλούν έμπνευση από την τεχνολογία και τα αρτοσκευάσματα που σχεδιάζονται με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης μέχρι τον συνδυασμό παγκόσμιων γεύσεων, τις λιχουδιές σε ιδανικές μερίδες και τις δελεαστικές πικάντικες γεύσεις, αυτές οι 4 τάσεις θα φέρουν την επανάσταση στον κόσμο των γλυκών απολαύσεων. Χρησιμοποιήστε τα αποκλειστικά δεδομένα του Taste Tomorrow για να δημιουργήσετε αριστουργήματα που καθορίζουν τις τάσεις, ικανοποιούν τις απαιτήσεις των πελατών σας και ωθούν την επιχείρησή σας προς το μέλλον.
Ακόμη και ο μεγιστάνας της τεχνολογίας, Bill Gates, δήλωσε ότι η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) είναι η σημαντικότερη τεχνολογική πρόοδος που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Η ραγδαία άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης αφήνει το σημάδι της σε κάθε κλάδο, ακόμη και στην παραδοσιακή ζαχαροπλαστική. Οι καταναλωτές παγκοσμίως είναι ενθουσιασμένοι με τις δημιουργικές δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στον κόσμο των αρτοσκευασμάτων, των κέικ και των γλυκών.
Είδαμε το ενδιαφέρον των καταναλωτών για καινοτομίες που αντλούν έμπνευση από την τεχνολογία να αυξάνεται, ιδιαίτερα στην Ιταλία, και αναμένουμε ακόμα μια αύξηση στις αγγλόφωνες και κινεζόφωνες χώρες μέσα στο 2025. Στην κινεζική γλώσσα, ο αριθμός των διαδικτυακών συζητήσεων και αναζητήσεων σχετικά με τις καινοτομίες που αντλούν έμπνευση από την τεχνολογία στον κλάδο της αρτοποιίας και της ζαχαροπλαστικής αναμένεται να αυξηθεί κατά 41%!
Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, αν λάβει κανείς υπόψη του τιςπρακτικές και δημιουργικές δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η τρισδιάστατη εκτύπωση και η αυτοματοποίηση. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιστοποιήσει την παραγωγή μέσα από εξαιρετικά ακριβείς μετρήσεις των συστατικών, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλοι θα έχουν μια ισορροπημένη διατροφή προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Υπάρχουν επίσης σεφ ζαχαροπλαστικής, όπως η Dinara Kasko , οι οποίοι χρησιμοποιούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για να αντλήσουν έμπνευση και να αναπτύξουν μοναδικές και οπτικά εντυπωσιακές δημιουργίες. Χρησιμοποιώντας προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης όπως το MidJourney ή το DALL-E, δημιουργεί τούρτες με εξωπραγματικά σχέδια, τα οποία έπειτα μετατρέπει σε καλούπια σιλικόνης με τη βοήθεια ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί ευφάνταστες τούρτες με αφράτη υφή που είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Όσοι επιθυμούν να ακολουθήσουν τα βήματά της μπορούν να ξεκινήσουν ζητώντας απλώς συμβουλές για νέους γευστικούς συνδυασμούς από τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης.
Ετοιμαστείτε να διευρύνετε τα όρια των γαστρονομικών σας εμπειριών! Οι άνθρωποι αναζητούν αντισυμβατικούς συνδυασμούς γεύσεων, αντικρουόμενες υφές και την ανάμειξη στοιχείων από διαφορετικές κουζίνες του κόσμου. Δεν έχει σημασία σε ποια πτυχή των γλυκών δημιουργιών σας θα αποφασίσετε να εντάξετε κάποιο συνδυαστικό στοιχείο, αλλά το 2025 πρέπει σίγουρα να πειραματιστείτε. Η τάση των γαστρονομικών συνδυασμών γίνεται σταθερά όλο και πιο δημοφιλής στις αγγλόφωνες και πορτογαλόφωνες χώρες, ενώ αναμένεται να σημειώσει άνοδο μεταξύ των κινεζόφωνων (+13%), των ισπανόφωνων (+11%) και των γερμανόφωνων καταναλωτών (+7%).
Το onigiri κρουασάν αποτελεί ένα ιδανικό παράδειγμα. Αυτή η δημιουργία συνδυάζει το γλυκό με το αλμυρό, τη γαλλική ζαχαροπλαστική με τις ασιατικές γεύσεις, καθώς και ένα τραγανό εξωτερικό με κρεμώδη γέμιση. Η ζύμη δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στο Le Levain Bakery στη Σιγκαπούρη, όπου προσφέρουν το τριγωνικό κρουασάν σε γεύσεις όπως κρεμμύδι και sour cream, τραγανό τσίλι Lao Gan Ma και κρέμα φιστικιού Σικελίας. Ακριβώς όπως το ιαπωνικό σνακ onigiri με ρύζι, το κρουασάν onigiri είναι τυλιγμένο σε μια λεπτή λωρίδα nori.
Αν θέλετε να ικανοποιήσετε την επιθυμία των καταναλωτών για εμπειρίες που διεγείρουν τις αισθήσεις και καινοτομία, επιλέξτε αντισυμβατικούς συνδυασμούς το 2025. Αυτοί οι γαστρονομικοί fusion συνδυασμοί είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς:
Γλυκά αρτοσκευάσματα με ένα απροσδόκητο αλμυρό στοιχείο.
Κλασικά δυτικά γλυκά με απροσδόκητες ανατολίτικες γεύσεις και συστατικά, όπως matcha, αλεύρι ρυζιού, miso και yuzu.
Εκλεκτά γλυκά που εμπλουτίζονται με αλκοόλ ή βασίζονται σε κοκτέιλ, τα οποία είναι εξαιρετικά δημοφιλή στην Κίνα και την Ιαπωνία.
Η γενιά Z και οι Millennials έχουν εκλαϊκεύσει την «κουλτούρα των μικρών απολαύσεων», η οποία τους επιτρέπει να αγοράζουν στον εαυτό τους έναν φανταχτερό matcha latte ή ένα γκουρμέ ντόνατ ως ανταμοιβή για την ολοκλήρωση μιας εργασίας ή απλώς ως μια μορφή αυτοφροντίδας. Για πολλούς καταναλωτές νεαρής ηλικίας, αυτό αποτελεί ένα καθημερινό τελετουργικό που τους προσφέρει χαρά και ευτυχία. Αλλά επειδή είναι επίσης συνειδητοποιημένοι όσον αφορά την υγεία τους και ιδίως την κατανάλωση ζάχαρης, επιλέγουν ένα μίνι ψωμάκι, μίνι τάρτες, μακαρόν ή πτι φουρ.
Η παγκόσμια ζήτηση των καταναλωτών για πτι φουρ - μια εξελιγμένη ιδέα που περιλαμβάνει μια ποικιλία από μικροσκοπικά, κομψά διακοσμημένα επιδόρπια τα οποία συχνά σερβίρονται μαζί με το τσάι - αυξάνεται με σταθερό ρυθμό. Αυτά τα γλυκά σε μέγεθος μπουκιάς είναι διάσημα για τις περίπλοκες λεπτομέρειες και τις ντελικάτες γεύσεις τους, γεγονός που τα καθιστά αγαπημένη επιλογή για εκλεκτές συγκεντρώσεις. Όπως είναι αναμενόμενο, το ενδιαφέρον για αυτές τις εκλεπτυσμένες λιχουδιές είναι πιο έντονο στη Γαλλία, ωστόσο γίνονται επίσης όλο και πιο δημοφιλή στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία και την Ιρλανδία.
Παρατηρούμε ότι η τάση της ιδανικής μερίδας παρουσιάζει άνοδο σε γεωγραφικές περιοχές όπου ομιλούνται διαφορετικές γλώσσες: αναπτύσσεται σε γερμανόφωνες, γαλλόφωνες και πορτογαλόφωνες χώρες. The trend spikes in the English and Chinese-speaking world in 2025, with predicted growth rates of 18% and 16% respectively. No wonder, since 65% of consumers prefer not to compromise on taste and occasions according to our global consumer survey. They rather consume less or go for smaller portions.
Εμπνευστείτε από το αρτοποιείο Momade στο Βέλγιο, το οποίο προσφέρει όλα τα γλυκά και τα cupcakes του σε τρία μεγέθη: μίνι, μεσαίο και κανονικό. Τα μίνι cupcakes σε μέγεθος μπουκιάς είναι τόσο μικρά που δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανείς για τις θερμίδες ή τη ζάχαρη που μπορεί να καταναλώσει, γεγονός που τα καθιστά την ιδανική επιτρεπτή απόλαυση. Αλλά τα μικρά, ατομικά γλυκά είναι επίσης δημοφιλή ως κομψή επιλογή σερβιρίσματος για ξεχωριστές περιστάσεις, όπως γενέθλια, γάμους και baby showers. Είναι υπέροχα στην όψη και δίνουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα να δοκιμάσουν πολλές διαφορετικές γεύσεις, αλλά και να διαχειριστούν τις μερίδες τους.
Οι στυφές, πικάντικες και όξινες γεύσεις αποτελούν τη δεύτερη πιο δημοφιλή τάση στον κλάδο της ζαχαροπλαστικής! Τους τελευταίους 12 μήνες, έχουμε εντοπίσει περίπου 2,5 εκατομμύρια διαδικτυακές συζητήσεις και αναζητήσεις σχετικά με τις λιχουδιές με οξύτητα παγκοσμίως. Η τάση αυτή αναπτύχθηκε εξαιρετικά γρήγορα το τελευταίο έτος και θα παραμείνει σημαντική καθ' όλη τη διάρκεια του 2025. Στις αγγλόφωνες χώρες, η τάση προβλέπεται να εξελιχθεί με σταθερό ρυθμό, ενώ στον ισπανόφωνο κόσμο θα κορυφωθεί με αύξηση του καταναλωτικού ενδιαφέροντος κατά 6%.
Οι αναζωογονητικές ιδιότητες που αφυπνίζουν τον ουρανίσκο είναι αυτές που προσελκύουν τους καταναλωτές στα κέικ, τα γλυκά και τις δημιουργίες ζαχαροπλαστικής με όξινες και στυφές γεύσεις. Αλλά η τάση της πικάντικης πινελιάς αναδεικνύει επίσης μια παγκόσμια στροφή των καταναλωτών προς τις έντονες, ζωηρές και αντισυμβατικές γεύσεις. Οι άνθρωποι αναζητούν μοναδικούς και νέους γευστικούς συνδυασμούς, γι’ αυτό και εξερευνούν πλέον τα γευστικά πεδία πέρα από το «γλυκό». Ο συνδυασμός γλυκών συστατικών με πικάντικες γεύσεις δημιουργεί ένα ισορροπημένο και σύνθετο γευστικό προφίλ που διεγείρει τους γευστικούς κάλυκες. Φανταστείτε ένα εκλέρ με ιβίσκο και φρούτα του πάθους, μια μοντέρνα και απροσδόκητη εκδοχή αυτής της κλασικής γλυκιάς δημιουργίας.
Η χρήση συστατικών πέρα από τις προφανείς επιλογές για ενίσχυση της οξύτητας, όπως το λεμόνι, ικανοποιεί το περιπετειώδες πνεύμα αυτών των καταναλωτών. Δημοφιλείς όξινες γεύσεις προέρχονται από εξωτικά εσπεριδοειδή, όπως το yuzu, οι καρποί ugli, τα finger lime και τα makrut lime. Επιπλέον, τα συστατικά με βάση το ξύδι, όπως το βαλσάμικο ξύδι, και οι πικάντικες επιλογές ζύμωσης, όπως το κεφίρ και το κομπούχα γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή. Άλλα φρούτα που ταιριάζουν σε αυτό το όξινο γευστικό προφίλ είναι τα κράνμπερι, τα κεράσια, τα βατόμουρα, τα αποξηραμένα μοσχολέμονα, το ραβέντι, το ρόδι και ο ταμάρινδος.
Εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, το Taste Tomorrow δίνει τη δυνατότητα σε επαγγελματίες από τον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής και της σοκολατοποιίας να προβλέπουν τις μελλοντικές επιθυμίες μέσω μιας παγκόσμιας ενδελεχούς έρευνας καταναλωτών. Για να κάνουμε αυτές τις προβλέψεις σχετικά με τις τάσεις του 2025, αναλύουμε διαδικτυακά δεδομένα καταναλωτών χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Παρακολουθούμε τις διαδικτυακές αναζητήσεις και συζητήσεις που σχετίζονται με το ψωμί, τα αρτοσκευάσματα, τα κέικ και τα προϊόντα σοκολάτας σε επτά διαφορετικές γλώσσες και σε περισσότερες από 50 αγορές. Τα δεδομένα αυτά συνδυάζονται στη συνέχεια με πληροφορίες από τη μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα καταναλωτών στον κλάδο, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη παγκόσμια προοπτική σχετικά με την τρέχουσα και τη μελλοντική κατάσταση στη βιομηχανία τροφίμων.
Μάθετε τι αναζητούν οι καταναλωτές στα κέικ, τα εκλεκτά προϊόντα ζαχαροπλαστικής και τα προϊόντα σοκολάτας. Στη συνοπτική μας παρουσίαση για τις πιο δημοφιλείς τάσεις στην αρτοποιία για το 2025 και τις πιο δημοφιλείς τάσεις στη σοκολατοποιία για το 2025 θα δείτε ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για συστατικά πλούσια σε ενέργεια και για τοπική αυθεντικότητα.